cześć

Dosyc ogólne pytanie , nie wiem które już masz a które może nawet sa dla ciebie "oczywistą biblią" i nie ma sensu ich wymieniać.
Ale to zależy też czy pytasz o taktykę ogólnie ? Tzn taktykę szczebla batalionu etc ? Jak zielona to zakładam że plutonu i drużyny. I co rozumiesz pod pojęciem taktyka ? Same formacje ? Czy organizacja , działanie , funkcje w plutonie etc ?
Jeśli kompletnie zaczynasz i nie chcesz się zniechęcić polecam 2 rzeczy :
"Combat" Leona Cacutta- choć stricte pojmowanej taktyki tam raczej trochę mało to jednak są same konkrety i niuanse taktyczne. Bo to złożona publikacja nie tylko o taktyce.
Jeśli naprawdę lubisz doktrynę i publikacje wojskowe bądź już jesteś zaawansowany polecam słynne fm`y czyli field manuals armii amerykańskiej - jest w tym też obszerny manual pod kompletnie zaskakującą nazwą "tactics". Ale nie liczyłbym na to że ten jeden podręcznik wyczerpie całą tematykę współczesnej taktyki zielonej. Taktyka jednak szeroko pojmowana wiąże się prawie ze wszystkim , zwłaszcza z umiejętnością wykorzystywania i znajdywania przewagi - jeśli o taką taktykę ci chodzi to trzeba znać wszystko od organizacji procedur uzbrojenia , psychiki ludzkiej , nawigacji , treningu fizycznego bla bla bla bla bla bla aż po geografię i survival.
Co do doskonalenia intuicji i "myślenia" taktycznego podręcznik fm leadership radzi czytać wiele materiałów historycznych , zapoznania się z dowódcami historycznymi etc etc. - na westpoint historyczne manewry taktyczne są non stop omawiane - np słynny szturm porucznika (później majora) wintersa w czasie 2 wojny światowej na pozycje artyleryjskie- były równierz uwiecznione na filmie , są uważnie analizowane na stronach jak dobrze poszukasz, pokrótce omówione w książce największy brat - bo kompanii braci nie czytałem.
Na zachodzie też wala się taki tytuał jak light infantry tactics - znajdziesz go na amazonie a kupisz przez tego polskiego pośrednika. Ja tej pozycji nie czytałem.
Zależy też jakie formacje cię interesują, taktyka a-teamu np sił specjalnych może się trochę różnić od taktyki fire teamu piechoty morskiej. Desant rangersów może wyglądać inaczej niż desant SF.Taktyka w szerszym ujęciu jest też powiązana z tzw. "operations" czyli jakby to kulawo powiedzieć sorry za brak definicji i ew błąd - specyfika działań i procedury wykonawcze, planowanie. Np jest air assault , ranger operations , special forces operations. Taktyka wiąże się z procedurami, nie tylko hierarchią , także funkcjami tak że jeśli chcesz wszystko w jednej książce na wyższym poziomie niż "Combat" to polecam Ranger Handbook - dosyć wszechstronny podręcznik równierz dotyka kwestii taktycznych zakres wiedzy w niej jest wymagany w wielu formacjach specjalnych nie tylko u rangersów. Znanie specyfiki działań i organizacji pozwala znacznie łatwiej wybrać właściwą liczbę bądź właściwą formację do przeprowadzenia akcji. Jest zasadnicze do dobrego doboru uzbrojenia , zorganizowania liczby ew. fireteamów czy drużyn , przygotowanie planu i przygotowanie właściwej odprawy bo trzeba poinformować dobrze żołnierzy i przydzielić zadania aby każdy wiedział co ma robić itd itd. Część z takich materiałów jest zdaje się też na tej stronie , jest kilka artykułów o prowadzeniu i przygotowaniu patrolu.
Warto też zobaczyć special reconaissance for the special forces, raids , patrolling , czyli tematyczne już bardziej, movement. Zakładanie baz, posterunków oberwacyjnych i baz wypadowych jest też bardzo ważne. Ale pokrótce jest opisane w książce Combat.
Jeszcze są marching ordery , briefingi itd itd to też w zasadzie związane jest z taktyką w pewnym sensie.
Gdzie szukać ? Antykwariaty jeśli chesz Combat, pozostałe znajdziesz na torrentach jak trochę poszukasz. Combat course na tej stronie ma cały dział dotyczący taktyki.
Ja akurat preferuję publikację Cacutta bo jest wiecej obrazków (w 80%)

Ale można zrobić to greendevils forum style czyli jak ja - iść do kina na johna rambo i później błyskać i flame`ować zielonych w temacie