2010-09-06, 20:56:41 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Dodano nowy dział: Ogłoszenia - Zapraszamy

Strona główna   Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 [2]
  Drukuj  
Autor Wątek: Szkoła strzelców wyborowych  (Przeczytany 9760 razy)
Henry
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #15 : 2009-03-23, 19:25:03 »

aha czyli jeśli dobrze rozumiem to najpierw trzeba się zaciągnąć na zwykłego szeregowca,a dopiero potem starać się o posadę SW lub snajpera. W sumie lubie wysiłek fizyczny bo poza strzelectwem uprawiam agresywną jazdę na rolkach a teraz mam zamiar zacząć trenować kondycję poprzez bieganie, ale juz z góry wiem że za cholere nie osiągne takich wyników jak w tej gromowskiej tabeli.

mam takie pytanko. Bo to jest forum green devil legion to dlaczego nie ma tu żadnego strzelca wyborowego czy snajpera?? który opowiedziałby krok po kroku jak dostał sie na takie stanowisko, jak wygląda taka służba, czy był na jakiś misjach, itd...
Smok
Moderator
Kapral

« Odpowiedz #16 : 2009-03-24, 09:08:45 »

co do kondychy nie gadaj henry. Wszystko da się zrobić ! Żeby ci to udowodnić :

1.Na stronie 1.psk masz szczegółowe wymagania fizyczne do pododdziałów zabezpieczenia i bojowych. Pododdziały zabezpieczenia , tzn wymagania fizyczne do nich to niech będzie twój pierwszy cel. Potem wymagania do bojowych a potem do gromu.

2.Znajdź dobrego "trenera". Trener oczywiście może być żywy ale jeśli cie na takiego nie stać to prosze strony gdzie pokazują jak ćwiczyć od zera - strony royal marines commando i navy seals :

http://www.sealswcc.com/site3.aspx - tu możesz zaplanować cały trening , do tego masz kupę książeczek które doradzą ci jak od zera osiągnąć wyniki z gromu np.

http://www.royalmarines.mod.uk/training-tool.html - tu masz royal marines commando. Też niczego sobie strona o przygotowaniu fizycznym każde ćwiczenie jest wyjaśnione jak robić, co jeść itd itd. Za rączkę jak trafić do tej elitarnej jednostki.

www.crossfit.com - jak już będziesz zaawansowany i opanujesz podstawy.

Są oficjalne więc to tak jakby twoim trenerem byli prawdziwi żołnierze tych jednostek (do pewnego stopnia) i da ci to ogromną satysfakcję jak kiedyś będziesz robił w 100 pompek -2 min , 100 brzuszków - 2 min (wynik z którym będziesz bardzo dobrym prospektem w siłach specjalnych). To jest do osiągnięcia i na tych stronach będziesz mógł zobaczyć mniej więcej kiedy to osiągniesz. Istnieje pewna prawidłowość jeśli chodzi o szkolenia do jednostek specjalnych. Otóż im lepszy jesteś w testach fizycznych to tym większe masz później szanse na przejście selekcji i szkolenia. Jeśli będziesz robić te 100 na 100 i będziesz miał odpowiednio wyższe wyniki z pozostałych ćwiczeń fiz. to prawdopodobieństwo przejścia selekcji będziesz miał na ok. 80-90%. Bo nie będziesz przemęczony, nie zajedziesz się fizycznie, będziesz miał przytomny umysł i będziesz potrzebował mniej snu i w rezultacie nie będziesz najeżony, nie będziesz sfrustrowany etc etc. Czyli nigdy nie można lekceważyć treningu fizycznego.

3.Rób ciągły "research" sprawdzaj jakie są wymagania np w us. army jakie gdzie indziej, sprawdź co możesz zrobić już teraz. Co tydzień w niedziele najlepiej robić sobie egzamin.

4.Licz się z tym że w oddziałach specjalnych będziesz musiał ćwiczyć codziennie i to wyjątkowo intensywnie. Nawet w zwykłych oddziałach w polsce wymagania nie są takie niskie.

5.Siedź w tym temacie, sprawdzaj co jeszcze może ci się przydać, co możesz usprawnić. Bo jeśli nie w armii przyda się to w twoim sporcie.
Henry
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #17 : 2009-03-24, 19:32:31 »

Wielkie dzięki za pomoc;) Będę się za to musiał wziąść na poważnie bo pasowała by mi taka robota, nie chce zgnić za biurkiem, a inne roboty fizyczne jak noszenie cegieł na budowie raczej nie kręcą tak jak wojsko;)

na razie to robie 35-40 pompek i z 80 brzuszków ale nie w 2 minuty.
MAT_Tester
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #18 : 2009-04-19, 23:15:46 »

Witam, teraz ja się włączę do rozmowy oczywiście z pytaniem do Smok-a. w tym roku kończę technikum i w maju piszę maturę, od kilku lat jestem mocno zainteresowany służbą wojskową, odwiedziłem stronę MON-u i wdziałem tabelę sprawdzianu fizycznego. Myślę że to nie będzie dla mnie trudne sprostać wymaganiom WF. Zasadnicza służba wojskowa mnie porostu ominęła. Jaką mam szanse dostać się do wojska jako zawodowy żołnierz? interesuje mnie każdy stopień, wojsko to porostu moje marzenie:)
Smok
Moderator
Kapral

« Odpowiedz #19 : 2009-04-19, 23:42:49 »

Cześć, wstępnie mogę ci powiedzieć kilka rzeczy.

Pierwsza- tabele są różne. Inne do desantowych i specjalnych, inne do np zmechanizowanych.

Druga rzecz to kryzys który spowodował zamknięcie bądź ograniczenie naboru. Oczywiście szansa jest, zresztą nieraz się zdarzało że przez rok był ograniczony nabór do szkółek a później już był pełny. To bardziej zależy od twojego postanowienia czy chcesz być żołnierzem czy nie, oraz czego dokładnie oczekujesz od bycia żołnierzem, jak sobie wyobrażasz te prace , czy ktoś miał wpływ na to że chcesz zostać żołnierzem (postacie historyczne, rodzina, przodkowie) itd.

W twoim przypadku możesz starać się już na zawodowego. Skieruj się do twojego wku z zapytaniem.

Wyższy stopień to już co innego. Są stopnie podoficerskie i oficerskie. Szkółki tych pierwszych są odpowiednikami policealnych, te drugie studiów. Jeśli chcesz się dużo uczyć i cały czas doskonalić to w przypadku oficerskich będziesz miał znacznie większe pole do popisu. W przypadku szeregowca będziesz miał mniej do myślenia, mniejszą odpowiedzialność no i płace oczywiście mniejsze.

« Ostatnia zmiana: 2009-04-19, 23:45:14 wysłane przez Smok » Zapisane
MAT_Tester
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #20 : 2009-04-20, 09:25:19 »

Na stronie MON-u tabela pokazuje normy dla jednostek desantowo szturmowych, personelu latającego oraz pozostałych żołnierzy zawodowych, ja brałem pod uwagę wojska desantowo szturmowe(najwyższe normy WF) Do wojska chce iść z kilku powodów. najważniejszy to chyba historia polski i mój pradziadek który walczył pod Monte Cassino. Chciałbym żeby wojsko było dla mnie sposobem na życie a przy tym świetną przygodą.
klajferpl
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #21 : 2009-08-09, 15:18:03 »

Cześć jestem nowy. Mam parę pytań dotyczących bycia strzelcem wyborowym/snajperem. Mam skończone 16 lat, idę do liceum o profilu z rozszerzoną matematyką, geografią i fizyką. Czy ten profil może mi się przydać w przyszłości? Jeśli już pójdę się zapisać do grupy strzelców wyborowych, to od razu są egzaminy takie jak napisał smok, czy dają jakiś czas na przygotowanie się, pomagają w treningach, czy samemu trzeba ćwiczyć przed testami? Kolejna sprawa. Jeśli popełni się jakiś błąd w obozie, jest kara opuszczenia bazy, czy coś innego? Jak jest z mundurami? Słyszałem ,że dostaje się mundur, ale samemu trzeba go urozmaicić. Jeżeli chodzi się w trójkę na jakąś misję, to ustala się między sobą, kto co robi, tzn. jeden strzelec, drugi obserwator, czy ustala to baza, czy zależy to od czegoś innego? Jeśli się obleje jakiś test to już się odpada czy nie? Jeśli się odpadnie, to można przystąpić do egzaminu za rok? Jak często są robione testy? Czekam na odpowiedź. Ilu jest chętnych i ilu zostaje przyjętych do szkoły? A zapomniałem. 2200 zł. brutto to nie duże zarobki. Dają podwyżki?

Testy :
Sprawnosci ogólnej :
podciąganie na drążku - 18
pompki na poręczach - 20
brzuszki w 2 minuty - 80
wejście na 5 metrową linę - 7s
bieg 3 km na bieżni w stroju sportowym - 12 min
Sprawdzian wodny :
skok do wody z wysokości 5m
pływanie techniką dowolną dystans 50m w 50s
pływanie pod wodą - 25 metrów
Trening walki wręcz - 2h w tym 2x2 lub 3x2 minuty w pojedynku full contact
Wejście na wieżę - VI piętro po drabince speleo zjazd z wieży "kolejką amerykańską"
Marsz górski
-6 dni finął ok 40-50 km w limicie czasu
« Ostatnia zmiana: 2009-08-09, 19:44:52 wysłane przez klajferpl » Zapisane
Smok
Moderator
Kapral

« Odpowiedz #22 : 2009-08-22, 10:31:20 »

WKU, telefon i już wszysto wiesz. Nie tratuj tego tak drobiazgowo, to przecież zawód a nie rozszczepianie atomów.
Siv94
Szeregowiec
*

« Odpowiedz #23 : 2010-01-03, 00:20:20 »

Witam. Mam 15 lat (16 w tym roku) i od najmlodszych lat chcialem sprostac wyzwaniom specjalnych jednostek poprostu kocham to. Chcialbym dołączyć do jednostek typu BOA, GROM, 1psk   ale najbardziej chodzi o wojskowe formacje. Szczegolnie chodzilo mi o kariere jako strzelec wyborowy. Moje frekwencje mam nadzieje są dobre ponieważ od 9 roku zycia caly czas "szlifuje" się w tym kierunku. Chodzę na Taekwon-do i za dwa lata bede zdawał na czarny pas, język angielski dobrze- brat mieszka w angli i jezdze do niego na wakacje, ciocia w niemczech wiec niemiecki też jakoś idzie, francuski- podstawy ze szkoly. Sprawnosc fizyczna- co jakis czas startuje w maratonach na np 10km. Znajomośc topogarfii oraz teorii jesli chodzi o strzelcow  znam chodze na polowania z moim dziadkiem- nauczyl mnie robic maskowanie, obliczac predkosci wiatru itd Czy ktoś moglby mi powiedziec cos na temat kursu strzelca wyborowego tzn gdzie sie znajduje  slyszalem o Szkole Duchów  czy cos w tym stylu. Moglby ktos mi to przyblizyc? Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: 2010-01-03, 00:25:07 wysłane przez Siv94 » Zapisane
Smok
Moderator
Kapral

« Odpowiedz #24 : 2010-01-15, 11:39:50 »

Przybliżyć ok, ale już wszystko było omówione w tym temacie, wystarczy przeczytać.
Strony: 1 [2]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF modGDLv2 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC
SMF Theme © Gaia
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!